Brouwerij Bezoek

Bezoek Abdij Notre-Dame van Orval

Op vrijdag 19 mei 2022 heb ik een bezoek gebracht aan de Abdij Notre Dame. Een bezoek dat eigenlijk al jaren op mijn bucket list stond. In de abdij Notre Dame in het Belgische dorp Villers-devant-Orval wordt namelijk het befaamde Orval bier gebrouwen. Het is een cisterciënzerabdij die in 1132 op deze locatie werd gevestigd. Als bezoeker heb je geen toegang tot het klooster en tot de brouwerij. Een bezoek is echter absoluut de moeite waard. Zo kun je de ruïnes van de oude kerk, de fontein, de kruidentuin en de abdijwinkel bezoeken.

Aankomst bij de Abdij Notre-Dame d’Orval

De abdij ligt op de grens van België met Frankrijk. De richting van de abdij wordt duidelijk aangeduid middels een karakteristiek bord langs de weg. De omgeving is erg groen en de schoonheid van de abdij wordt bij aankomst direct duidelijk. Het klooster staat bekend als het Versailles onder de kloosters, en dat is natuurlijk niet voor niets. Op het moment dat je de abdij wilt bezoeken, dan is het belangrijk om vooraf tickets te reserveren via de website van Orval. Bij binnenkomst kun je deze direct in de abdijwinkel laten valideren, zodat je de abdij kunt bezoeken.

Binnenkomst met de legende van gravin Mathilde van Toscane

Bij binnenkomst wordt eerst in het gastenverblijf de legende verteld over gravin Mathilde van Toscane. Ze verloor omstreeks 1076 haar trouwring bij de bron. Nadat ze smeekte en bad tot God om hulp, kwam een forel boven met haar trouwring in de bek. Waarna ze uitriep: “Dit is werkelijk een gouden dal!”. Vandaar de naam van het bier: Or val (gouden dal). Vervolgens tref je de ruïnes van de oude kerk aan, met op dezelfde plaats de bron van gravin Mathilde.

Expositie over het verhaal van het brouwen van Orval bier

In een afgelegen gebouw links op het terrein wordt het verhaal van het brouwen van Orval bier verteld. Het Orval bier wordt sinds 1932 gebrouwen. In de expositie vind je een brouwketel. Daarnaast wordt stap voor stap het proces van het brouwen van Orval bier toegelicht. Tot het moment dat het Orval bier het klooster verlaat in de karakteristieke Orval fles. Het was ook erg interessant om te zien hoe Orval glazen en de Orval flessen zich door de tijd heen ontwikkeld hebben. Dit was voor mij als absolute Orval idolaat het hoogtepunt van het bezoek!

Het toetje: Bezoek aan de Abdijwinkel

Aan het einde van het bezoek was het tijd voor het toetje, namelijk een bezoek aan de abdijwinkel. In deze winkel kun je naast Orval bier ook Orval kaas, Orval glazen, boeken over Orval en andere Orval collector items kopen. Per persoon kun je een verpakking meenemen met daarin 1 glas en 10 Orval flessen. Gezien het niet bepaald geringe gewicht, was ik blij dat we toch de kinderwagen van ons dochtertje mee hadden genomen. Die kwam namelijk enorm goed van pas! 🙂

Foto’s van ons bezoek aan de abdij van Orval

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.